Skip to main content
Osteopaat Liza Debergh

Hoe werkt osteopathie?

Osteopathie is een manuele therapie waarbij holistisch naar het lichaam wordt gekeken. Dat wil zeggen dat we bij osteopathie het lichaam bekijken als één geheel.

Met die visie streeft osteopathie ernaar om verlichting te bieden bij diverse klachten zoals gewrichtspijn, rugpijn, moeizame vertering, hoofdpijn, …Praktijk Sana
Osteopathie betekenis
Ostheopathie

Wat doet een osteopaat precies?

Osteopathie is een behandelingswijze van functionele problemen die zich voordoen in het menselijk lichaam. Daarbij leggen we het accent op het ‘zelfgenezend vermogen’ van ons lichaam. Bij osteopathie brengen we via verschillende manuele technieken het lichaam opnieuw in balans. We stimuleren op die manier de belastbaarheid, de functie en het herstel van het lichaam.

Als we in de osteopathie een patiënt onderzoeken, dan gaan we vooral op zoek naar de oorzaak van de klachten. Eerst stellen we enkele gerichte vragen om vervolgens de patiënt lichamelijk te onderzoeken. Op basis daarvan kunnen we een behandelplan voorstellen dat erop gericht is om de weefsels te behandelen die de klachten veroorzaken.

Via osteopathie ondervindt een patiënt doorgaans na drie tot vier behandelingen een duidelijke verbetering. Dat zorgt ervoor dat bij veel patiënten osteopathie betekenis heeft tegen hun klachten.

Heb je een voorschrift nodig voor osteopathie?

Neen, een voorschrift is niet nodig.

Voor een behandeling in osteopathie is het niet noodzakelijk om eerst langs te gaan bij een arts. Toch is een samenwerking met een arts vaak een belangrijk voordeel. Als wij twijfelen of een probleem te verhelpen is met osteopathie, zullen we een patiënt altijd adviseren om een arts te bezoeken.

Hoeveel krijg je terug van osteopathie?

Osteopathie is nog niet opgenomen in de verplichte ziekteverzekering. Dat wil zeggen dat een bezoek aan een osteopaat niet automatisch wordt terugbetaald. Ziekenfondsen organiseren daarom zelf een terugbetaling via een ‘bijkomende verzekering’.

Bij zowat alle ziekenfondsen krijg je per consultatie € 10 terugbetaald. Afhankelijk van bij welk ziekenfonds je aangesloten bent, kan je vijf of zes beurten per kalenderjaar laten terugbetalen. Kijk zeker eens na hoe het precies zit bij jouw ziekenfonds.

Na elke consulatie bij Praktijk Sana ontvang je een attest osteopathie dat je kan indienen bij je ziekenfonds.“We look at the body in health as meaning perfection and harmony, not in one part, but in the whole”

Andrew Taylor Still (grondlegger in de osteopathie)